Antwoord van vorige week is:
”De kiosk aan de stationsweg”
In 1923 richtte Klaas Brinks (gepensioneerd politieman met de bijnaam Klaas Pik) een kiosk op tegenover het Baarnsch Lyceum op. De kiosk is in 1923 gebouw door N.W. Vedder uit Baarn. Klaas deed dit om daarmee zijn mindervalide dochter een inkomen te geven. Klaas nam al spoedig het werk van zijn dochter over en twee jaar later moest zoon Klaas jr., die bankwerker was, bijspringen. Later zou Klaas jr. de kiosk zelfstandig voortzetten. Na bijna 45 jaar dienst te hebben gedaan is de kiosk rond april 1968 definitief uit het dorpsbeeld verdwenen.
[Het verhaal over Klaas Brinks]
Als er iemand is, die veel over Het Baarnsch Lyceum kan vertellen, is dat wel Klaas; hij heeft er tenslotte zo'n 45 jaar zijn ,,tentje" tegenover het lyceum gehad. Om die reden hebben we hem weer eens opgezocht en enkele van zijn ervaringen uit vroeger dagen vernomen. Eén ding is zeker: De school en met name de kinderstemmen om hem heen mist hij, zo vertelde hij ons, en hij zou best nog een paar uurtjes op school willen helpen in een eventuele kantine.
Tegenwoordig brengt hij zijn tijd door met verschillende werkjes Ín en om zijn huisje en met tekenen; enkele van zijn werken hebben we kunnen bewonderen. Er zijn echt teveel feiten en gebeurtenissen, die Klaas zich herinnert, om allemaal op te schrijven. Aan alle rectoren van deze vijftig jaar heeft hij nog herinneringen, zoals aan dr. Vor der Hake, ,,de Baas", die het niet erg op had met het roken en snoepen in de pauzes bij de tent van Klaas. Dit had natuurlijk tot gevolg dat men probeerde de zeer strenge blikken van de ,,Baas" te vermijden door in Klaas tentje te kruipen. Kwam de Baas langs, dan ging men plat op de grond liggen om niet betrapt te worden. Als dat niet lukte, volgden stringente maatregelen. Zoals de jongen, die een overheerlijke tom-pouce, die hij net gekocht had, in het gras moest deponeren, zonder er ook maar één hap van genomen te hebben. Soms werd bij het papier rapen, één van de straffen voor het snoepen en/of roken, de papiermand van Klaas in de schoolmand geleegd om vlug klaar te komen, wat overigens meestal alleen voor Klaas maar voordeel opleverde, daar Smit ook niet gek was. Toen Klaas eens de Nederlandse vlag verkeerd om had gehangen op zijn tentje, kwam rector Vor der Hake onmiddellijk aansnellen om hem op deze vergissing te wijzen.
Onder het bewind van de latere rectoren Driessen, Schults en Vreeswijk was het wél toegestaan de natjes en droogjes bij Klaas te kopen, waarvoor zowel Klaas als de leerlingen hen dankbaar waren. Ook de leraren kwamen nu vaker iets bij hem kopen bij de diverse gelegenheden, waarbij getrakteerd moest worden. Zo herinnert hij zich b.v. nog, dat de kersenbonbons, die de heer Driessen kwam kopen, door de zon wit uitgeslagen bleken te zijn. Toen de rector ze daarom terug kwam brengen, kreeg hij er een andere doos voor terug, die hij persé óók wilde betalen. We hebben ons ook over de enorme hoeveelheid namen, die hij nog wist, verwonderd, hoewel hij zegt, dat dat er maar een paar zijn, en dat hij nog veel meer gezichten zou herkennen. Uit alles blijkt, Dat Klaas de school nog niet vergeten is en wij zijn er van overtuigd, dat dit andersom óók niet het geval is ! ! ! Klaas is in april 1946 op 77 jarige leeftijd overleden. De winnaar deze week is Mevr. M. Vries-Lengers uit Baarn.
de kiosk lang geleden |