zaterdag 14 juli 2012

Flora Bioscoop in de Laanstraat Baarn

Liet ik u twee weken geleden nog een treinkaartje uit het analoge tijdperk zien, nu kregen we iets toegestuurd wat minstens net zo leuk is. Deze foto werd ons toegestuurd door mevr. A.M.L. Heesemans-Gramsma. Haar echtgenoot N.H. Heesemans vond dit kaartje in een stukgelezen boek van Willy van der Heide: Drie jongens en een caravan, een boek dat in 1953 uitgegeven is. Op de foto is een kaartje te zien van het Flora Theater in Baarn. Het boek van dhr. Heesemans is een tweede druk, dus het kaartje zal van een paar jaar later geweest zijn.

Het Flora Theater was een bioscoop en was gevestigd in de Laanstraat op nummer 96. Het pand is daar nog steeds te vinden. Tegenwoordig vinden we daar de Trekpleister.  De bioscoop werd in 1930 gebouwd in opdracht van Geert Visser. Visser was een ervaren bioscoopexploitant die al diverse gelijknamige bioscopen had opgezet in Leeuwarden en Hilversum. Zodra de bioscopen draaiden en winst maakten, verkocht hij ze en bouwde vervolgens weer een nieuw Theater in een andere plaats. Het theater in Baarn verkocht hij niet, maar verhuurde hij aan zijn zoon A.G. (Ab) Visser. De familie Visser zou de bioscoop ruim 40 jaar draaiende houden.

In een stuk in de Gooi- en Eemlander haalt dhr. Ed Vermeulen uit Baarn zijn herinneringen op aan deze bioscoop. Het was volgens hem een "echte" bioscoop, compleet met stalles, parket, loges en een groot balkon. Het boven afgebeelde kaartje is voor een zitplaats op het balkon (dat toen overigens nog met een "c" geschreven werd. De ingang van 'Flora' bevond zich in het midden van het pand tussen twee winkels. Hier werden de bezoekers opgevangen door de fraai geklede portier. ,,Hij ging compleet gekleed in admiraals uniform. Prachtig was dat! Hij scheurde de kaartjes en bracht ons met een zaklamp naar de goede stoel. Echt een hele beleving", herinnert Vermeulen. In de bioscoop waren maar liefst 420 zitplaatsen aanwezig.

Aan de kassa was meestal mevr. W.M.B. Visser-Van der Heijden te vinden, echtgenote van dhr. Visser. Toen Ab Visser in 1970 overleed zette zij de bioscoop voort. De opkomst van de televisie had de bioscoop echter geen goed gedaan. De bezoekersaantallen liepen in een rap tempo terug. Mevr. Visser vroeg nog subsidie bij de gemeente aan, maar de gemeente wees dat verzoek af. De gemeenteraad vond dat het theater in Baarn geen culturele taak te vervullen had. Het idee om nog een foyer of danszaal bij de bioscoop te bouwen strandde ook op niets. Eind 1972 was mevr. Visser genoodzaakt de deuren van 'Flora' na ruim 40 jaar te sluiten. Met een kritisch bericht in de Baarnsche Courant nam ze afscheid van de trouwe bezoekers.


Het pand van de Flora-Bioscoop is nog steeds te vinden in de Laanstraat. Nu is daar de Trekpleister gevestigd. Boven op de gevel prijkt nog steeds het uithangbord. Helaas is de naam 'Flora' afgeplakt (waarom eigenlijk?), maar met een beetje goede wil kun je de letters nog onderscheiden.

Op 19 augustus 1998 overleed ook mevrouw Visser-Van der Heijden. Ze werd begraven bij haar echtgenoot op de nieuwe algemene begraafplaats aan de Wijkamplaan in Baarn


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.
.