donderdag 22 maart 2018

2. Verhalen over Oud Baarn “De Klaphekjes”

De klaphekjes. Vele oude Baarnaars zullen zich deze hekjes nog herinneren, welke zich bevonden langs 't spoorwegravijn, op de plaats waar men de spoorlijn kon oversteken. Ja, de spoorlijn op 10 juni 1874 werd de lijn Amsterdam-Amersfoort geopend en alle treinen stopten in Baarn. Aardig is het te lezen, wat de heer Pluim daarover schrijft in zijn boek:

"Op deze 10e juni zit heel Baarn langs het nieuwe spoorwegravijn geschaard, om het verschrikkelijke monster dat "spoortrein" heet, te zien voorbijrazen. 't Was ook verschrikkelijk - wat een snelheid! 't Is duivelswerk," riepen velen, daor kriegen ze me nooit niet in!" Maar ... die t' hardst schreeuwden, hebben er het eerst een ritje mee gedaan.
de Klaphekjes gezien vanaf de Gerrit van de Veenlaan

Maar diezelfde spoorlijn deelde Baarn in tweeën en hoewel er "aan de overkant" nog lang niet zoveel huizen stonden dan thans, om de bossen en de straatweg te bereiken, moest men de spoorlijn oversteken en naast de "grotjes" (aan de kant van de Gerrit van de Veenlaan) dienden daartoe de "klaphekjes". Bovenstaande foto van Adriaan Boer uit het begin dezer eeuw toont het klaphekje bij de Gerrit van de Veenlaan. Op foto's uit later in de tijd zagen wij bij het hekje een bordje staan met het opschrift: "Voorzichtig Let op de Treinen".

Men vertelde ons, dat de oversteekplaatsen en dus ook de hekjes, verdwenen zijn ln het jaar 1909, toen een jongen van 9 jaar, Willem Zondag geheten, door de trein werd gegrepen en gedood. Op maandag 6 december 1909 werd hij onder grote belangstelling begraven.
 

De voetbrug over het ravijn maakte trouwens de gevaarlijke oversteekplaatsen overbodig, deze brug werd in 1911 in gebruik genomen. De brugjes waaronder men doorliep, voor men de klaphekjes bereikte, zijn er heden ten dage nóg, u vindt ze in het wandelpad langs het spoorwegravijn, tussen de voetbrug en de Emmabrug. Nog altijd een geliefd wandelpad voor plaatsgenoot en vreemdeling.

De Klaphekje en de "Grotjes" gezien vanaf de "Prinses Marielaan"