Epauletten in alle vormen en maten |
Een verzameling
De Baarnse inwoner heeft een verzameling die bestaat uit zaken die in verband staan met hen die in dienst zijn of waren van ons Koningshuis. Zijn collectie bestaat dan ook uit uniformen. medailles, epauletten en onderdelen die hiermee rechtstreeks verband houden. Vaak afkomstig van bekende personen. Of dit nu een chauffeur van onze overleden Prinses Juliana is, tuinman van de voormalige Koningin Beatrix of een intendant het maakt niet uit. Allen hebben zijn ons Vorstenhuis gediend. Het is een bijzonder boeiend onderwerp. Toch is het hof redelijk gesloten te noemen, mensen praten er niet veel over en zijn over het algemeen zeer bescheiden terwijl aan de andere kant er veel bekend is door de media.
Soms door de juiste personen te kennen er soms bijzondere dingen te vinden op diverse markten maakt het verzamelen aantrekkelijk en een verzameling uniek. Toch is het niet alleen zijn bedoeling om zoveel mogelijk dingen te verzamelen. Het gaat hem meer om achtergronden en in sommige gevallen de mens er achter het onderwerp te ontdekken. Het vertellen van het bijzondere verhaal achter soms een klein en eenvoudig artikel kan veel plezier opleveren. Het bestuderen van boeken die over het onderwerp kost hem veel tijd maar levert hem ook een schat aan informatie op.
Een bijzonder persoon "In dienst van Oranje"
Een beschrijving van een bijzonder persoon met een bijzondere status "In dienst van Oranje" is natuurlijk Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard.
Veteranendag 27 juni 2001 een eerbetoon voor een 90-jarige prins(foto RD)
Prins Bernhard der Nederlanden
Prins Bernhard der Nederlanden was in zijn jonge jaren verzot op uniformen en onderscheidingen. Later gaf hij hier veel minder om en noemde hij ze " Banket-orden". Veel van zijn orden gaf hij in bruikleen aan het Museum van de Kanselarij van de Nederlandse Ridderorden op Het Loo.De Prins gaf er bij de zeldzame gelegenheden dat hij zijn onderscheidingen nog droeg de voorkeur aan om alleen zijn in de oorlog of in verband met de oorlog verkregen orden, kruizen en medailles te dragen. Vanaf de tweede Wereldoorlog heeft de Prins het Nederlandse regels genegeerd en zijn onderscheidingen steeds op de " Engelse" wijze gedragen. In de Nederlandse krijgsmacht draagt men ze opgemaakt in de Pruisische trant. Tijdens staatsbezoeken en op zijn vele reizen kreeg de Prins tientallen onderscheidingen, andere onderscheidingen werden hem in Nederland toegekend.
Bijzondere onderscheidingen |
Nederlandse en Buitenlandse onderscheidingen
Vele onderscheidingen zoals die van Commandeur Militaire Willems-Orde tot aan de Zilveren Anjer van het Prins Bernhardfons en die van het Grootkruis in de Orde van de Legioen van Verdienste van de Verenigde Staten van Amerika tot aan het oorlogskruis 1940-1945 met palm van Luxemburg zijn terug te vinden op de eerder genoemde internetsite.Schouder bedekking ca. 1945 in actieve dienst latere periode In buiten Gewone Dienst
Dit was een klein stukje van wat op de internetsite te zien is. En de navolgende zaken kunt u ook nog terugvinden zoals:
- de inhuldigingen van 1813 tot 2013,
- monogram van Koning Willem Alexander ,
- bijzondere personen,
- ambtskleding,
- schouderstukken,
- de hofhouding,
- de huisorde van Oranje en Eremedailles Huisorde.
www.indienstvanoranje.nl is een internetsite die u alles, maar dan ook alles vertelt en laat zien van de Oranjes die ik nog nooit eerder had gezien.
Oh ja, wie is die Baarnse inwoner ook al weer? Wel zijn naam kan ik u helaas niet verklappen. En waarom niet, tegenwoordig moet je rekening houden met mensen die graag eens bij je thuis komen shoppen. Maar u komt hem vast nog wel eens tegen.
Ik ben het in iedergeval niet.
Leen Bakker |
http://knipselsuitkranten.nl
http://www.grijsvuur.nl
Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter