door Cees Roodnat
Het van het gemeentewapen van Baarn op ons gemeentehuis. Dit mozaïek is ontworpen door kunstenares Elly Meijer bij de herinvoering van het wapen. (Foto Stichting Groenegraf.nl) |
Ik was er al snel uit hoe dat van mij er uit moest zien: Een tot de rand met rode wijn gevuld wijnglaasje. Je moet het niet té ver zoeken als je Roodnat heet. Ik schreef mijn vriendjes Ivanhoe-achtige ridderavonturen of verklaarde op perkamentachtige velletjes een vriendinnetje mijn liefde. Al die epistels steevast besluitend met mijn riddernaam en familiewapen.
Het zelfbedachte Roodnat-familiewapen |
Erg veel succes had ik er niet mee. De meeste vriendjes beklommen liever andere bomen dan mijn gefantaseerde stamboom en ook mijn gedroomde jonkvrouwen verkozen het springtouw boven mijn ronkende liefdesuitingen.
Het familiewapen van Ineke Fris |
Niet alleen adellijke families, ook de meeste dorpen en steden hebben een wapen. Baarn had er zelfs twee. Dat ook volwassenen in verliefde verdwazing diep kunnen gaan om een vrouw te imponeren blijkt wel uit het feit dat nota bene onze eigen burgemeester Laan zich in 1866 tot het fröbelen van een nieuw gemeentewapen (tot dan toe een afbeelding van St. Nicolaas) liet verleiden.
Een tegeltje met het oude wapen van Baarn (Coll. Stichting Groenegraf.nl) |
Hij liet in de gemeenteraad een schetsje rondgaan van een wapenschild waarop een steigerend paard in toom werd gehouden door een jong manspersoon. Als smoes gaf hij aan dat de gemeente Baarn eigenlijk niet meer bestond nu er een buurtschap (Lage Vuursche) aan was toegevoegd. Een leugentje, want wettelijk vervalt een gemeente niet als het een buurtschap opslokt. Een nieuw wapen hoeft dus niet.
Burgemeester Laan, initiator van het oude wapen. (Coll. Stichting Groenegraf.nl) |
Het wapen van Baarn in de oude Koffie Hag-plaatjesalbums (Coll. HKB) |
Al vanaf de invoering bijna een eeuw terug was Baarns burgerij er maar weinig verguld mee. Spottend sprak men al gauw over ‘de badmeester met het paard van Kuyer’, katholieke inwoners beijverden zich om het oude gemeentewapen met de Goedheiligman weer terug te krijgen, wat bijna lukte. Waarop de Christelijk Historische achterban zich in de strijd wierp om dat weer te verhinderen. Hoekse en Kabeljauwse twisten in het klein, die misschien wel dankzij de Tweede Wereldoorlog (men had wel wat anders aan z’n hoofd) in de ijskast verdwenen. Tot 1969 dus. Toen unaniem werd besloten de Sint als patroon der Gemeente terug op het schild te heffen. Een dure grap overigens want nogal wat briefpapier, bedrijfswagens van gemeentelijke diensten, het gemeentehuis zelf, banken in de Laanstraat enz. enz. moesten subiet weer van wapen wisselen. Maar breekt u zich daar het hoofd niet meer over als we de Sint over-morgen, al of niet geflankeerd door zijn knecht feestelijk inhalen.
Het huidige wapen van Baarn samen met de inspiratiebron (Coll. Stichting Groenegraf.nl) |
Moraal: Behoud uw geloof in Sinterklaas, maar stop de wapenwedloop!
Geraadpleegd:
– Wikipedia: Het wapen van Baarn
– T. Pluim – Uit de geschiedenis van Baarn, uitg. Boekhandel van der Ven, Baarn-Soest 1975
– Jaap Kruidenier – Lieu de mémoire (Het verdriet van een paard) in TVE 20e jrg. 2002
’Vandaag is morgen alweer gisteren (bruggetjes naar vroeger)’
‘Vandaag is morgen alweer gisteren’ is een initiatief van de Historische Kring Baerne en Stichting Groenegraf.nl en verschijnt drie-wekelijks op maandag in de Baarnsche Courant en in het weblog van Groenegraf.nl. De verhalen worden afwisselend geschreven door
Cees Roodnat, Ed Vermeulen en Eric van der Ent.
Wilt u meer lezen over oud Baarn?
Bent u geïnspireerd geraakt door dit oud-Baarn verhaal en wilt u zelf eens wat
schrijven voor onze website? Stuur uw verhaal dan
per email aan groenegraf.baarn@gmail.com